Krystaller forgår ikke så let

Krystaller er smukke formationer skabt af et parti af molekyler eller atomer, der har forbløffet mennesker i tusindvis af år. De bruges til mange forskellige ting, ikke kun til dekoration. Mange af de første radioer brugte krystaller til at transmittere radiobølgerne. Nogle ure, som kvartsure, bruger stadig krystaller til denne dag. De er altid blevet betragtet som noget af skønhed og er stadig ofte placeret med diamanter eller andre sten i smykker. Størstedelen af krystaller der bruges er nu menneskeskabte i laboratorier. De er yderst sjældne at finde i jorden.

Krystaller kommer i mange forskellige former og størrelser, og hver har forskellige egenskaber. Hvad de er lavet af, bestemmer, hvordan det vil danne sig. Nogle krystaller kan laves af salt – disse bliver til kubeformede krystaller. Nogle er afledt af andre elementer og udgør helt forskellige former, eksempelvis  diamanter eller rubiner. Når elementet carbon er i formet til en diamant, kan det bruges til at skære ædelstene. Vi bruger krystaller hver dag i andre i en lang række forskellige ting. Vi bruger det blandt andet til at levere elektricitet til vores hjem og virksomheder.

Processen med at skabe en krystal kan tage så lidt som et par dage til måske tusind år. Naturlige krystaller, der kommer fra Jorden, bliver ofte dannet over en million år. De opstår, når væsken i jorden konsoliderer og temperaturen køles. Andre krystaller dannes, når væsken løber gennem kløfterne og udleverer mineraler ind i kløftene. Har man ikke tid til at vente millioner af år, kan man heldigvis lave krystaller med kemiske processer, hvilket er langt lettere en at sprænger klipper i luften.

Thailand er bland de lande der stadig producere krystaller ved minedrift, ofte blot som bi produkt når de udvinder ædelmetaller som tin, kobber og bly m.m. Det er ofte ædelstene (safir og rubin)  som i tidernes morgen blev afledt af cenozoisk basisk vulkansk. Desuden er spinal-, kvarts-, chalcedon-, tektit- og forstenet skov også vigtige ædelstene der handles. De velkendte produktive områder af ædelstene i Thailand er Chantaburi og Trat provinserne i den østlige region. Men også Kanchanaburi i vest, Samt Phrae og Chiang Rai i nord, og til sidst Sri Saket og Ubon Ratchathani i nordøst.

Tager du hertil for at købe krystaller, og du har mistet tidsfornemmelsen, fordi dit kvartsur er gået i stykker, så klikker du blot på dette link og finder ud af hvad klokken er i Thailand!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *